202101.15
2

ZZP Webmodule online

De overheid heeft een webmodule online gezet waarmee opdrachtgevers aan de hand van een aantal vragen een indicatie kunnen krijgen of er mogelijk toch sprake is van een arbeidsovereenkomst met hun zzp’ers. Deze tool kan natuurlijk ook heel nuttig zijn voor een zzp’er om te kijken of hij toch onder het arbeidsrecht valt.

Het verschil

Een zzp’er heeft in principe een opdrachtovereenkomst. Dat is een summier in de wet geregelde overeenkomst, die zonder meer opgezegd kan worden door de opdrachtgever. Aan de andere kant bestaat is er de arbeidsovereenkomst. Deze overeenkomst is juist erg uitgebreid in de wet geregeld en biedt de werknemer, in tegenstelling tot de opdrachtnemer, veel meer bescherming en voorwaarden. Om er een paar te noemen:

  • ontslagbescherming;
  • een vast contract na meer dan drie tijdelijke contracten (of twee indien langer dan drie jaar);
  • de bescherming van de Waadi, die onder meer zegt dat je als gedetacheerde niet belemmerd mag worden om bij de inlener in dienst te treden (bijvoorbeeld door een concurrentie- of relatiebeding);
  • betaalde vakantiedagen en 8% vakantietoeslag; en
  • de wettelijke transitievergoeding.

Voordelen versus nadelen

Een arbeidsovereenkomst biedt dus specifieke voordelen ten opzichte van een opdrachtovereenkomst. Er zijn ook nadelen, met name in de fiscale sfeer. Een opdrachtnemer heeft bepaalde fiscale faciliteiten, welke achteraf gecorrigeerd kunnen worden als blijkt dat toch sprake was van een arbeidsovereenkomst. In ieder geval is het gezond ondernemerschap om als zzp’er zelf ook een beoordeling te maken.

Webmodule

Dat kan nu door middel van het doorlopen van een vragenlijst op deze webmodule. Het gaat op dit moment nog om een pilot en het is alleen bedoeld voor opdrachtgevers. Maar als je het als zzp’er invult vanuit het oogpunt van je opdrachtgever dan krijg je op die manier zelf ook een indicatie van de uitkomst van deze tool. Als daar nu uitkomt dat er toch een goede kans bestaat dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst, neem dan contact op met Van Dis: arbeidsrecht om de mogelijkheden te bespreken.